Vår historia – Finlayson
Varukorg
Hur det hela började.

Finlayson är Finlands mest sålda och mest älskade tillverkare av hemtextiler. Vår nästan 200-åriga historia har lärt oss att älska vardagen, olika inredningsstilar och hem mer än oss själva. Finlayson var en gång det största nordiska industriföretaget och en föregångare i många avseenden. I dag är vi övertygade om att det enda rätta sättet att respektera vår historia är att fungera lika ansvarsfullt, modigt och fördomsfritt som våra tidiga ägare gjorde.

Historiska milstolpar

1820

Skotska ingenjören James Finlayson bygger ut Tammerkoski fors för att grunda en fabrik.

1836

Den ryska kejsarens hovläkare Georg Adolf Rauch och affärsmannen Carl Samuel Nottbeck från St Petersburg köper fabriken. En period av snabb tillväxt börjar och Finlayson blir den största industriella aktören i Norden. Företaget har eget barnhem, skola, sjukhus, bibliotek och kyrka.

1855

Som följd av Krimkriget försvann pengarna från handelsverksamheten. År 1855 emitterade Finlayson sin egen valuta. Företaget betalade lönerna i valutan, som accepteras av alla butiker i Tammerfors.

1882

Nordens första elektriska ljus tändes i Nordens största vävsal. En del av arbetarna vågade inte längre komma till jobbet, eftersom de trodde att uppfinningen var djävulens verk.

1951

Finlayson grundar en ateljé i Forsby. I den kreativa och inspirerande atmosfären föddes tusentals tygmönster, som fortfarande väcker minnen hos de flesta finländarna.

1963

Färdiglakan dekorerades med broderi, tryckta mönster eller vävda kanter. Finlayson tillverkade sina första påslakan. Nyheten kallades också “täckpåse” och “sömnpåse”.

1975

Finlayson är Finlands största arbetsgivare: 11 fabriker och 6500 anställda.

2014

Finlayson får nya ägare, som blåser nytt liv i företaget efter några årtiondens ”slummer”. Företaget lanserar bl.a. Tom of Finland-kollektionen.

2015

Finlayson börjar återvinna hemtextilier i sina butiker och grundar Finlayson lab tillsammans med unga formgivare. Företaget är tillbaka i rampljuset och utnämns till årets varumärkesbyggare i Finland.

2016

Finlayson fortsätter att växa kraftigt i Finland och öppnar sin första butik i Sverige.