Skötselråd för badrumstextilier – Finlayson
Varukorg
Skötselråd för badrumstextilier
“Ju mer du tvättar mig, desto bättre blir jag.”

Handdukar utsätts dagligen för hårt slitage. När du känner till olika material och förstår deras egenskaper, vet du hur du ska välja de lämpligaste produkterna för olika bruk. Materialets känsla, absorberingsförmåga och kvalitet är egenskaper du hittar i Finlaysons handdukar. Genom att vårda materialen på rätt sätt förlänger du deras livslängd och får njuta av dina kvalitetshanddukar länge.

Bomullsfrotté

Tjock, absorberande bomull av hög kvalitet. 

Linnebomull

Naturmaterial som är smutsavvisande och absorberar fukt effektivt. 

Kammad bomull

Hållbar och långfibrig bomull av hög kvalitet. 

Egyptisk kammad bomull

Hållbar, lyxig och långfibrig bomull som odlas i Egypten. 

Bomullsfrotté

Handdukar av bomullsfrotté tvättas i full maskin i 60°C grader med handdukar av samma eller liknande färger. Tvätta alltid mörka och vita separat och kulörtvätt med hänsyn till färger. Det är bra att tvätta handdukarna före första användningen och alltid i full maskin för att få bästa möjliga tvättresultat. Tvätten öppnar den luddiga ytan så, att den absorberar fukt bättre. Samtidigt blir du av med lösa trådar och damm. Mörka och tjocka handdukar kräver ofta flera tvättar innan de slutar damma. Använda tvättmedel för kulörtvätt. Sköljmedel försvagar frottéhanddukars absorberingsförmåga. Tvätta frotté separat från kläder med blixtlås och kardborreband; de river lätt sönder den luddiga ytan. Hårfärgningsmedel färgar lätt av sig på handdukar.


 Maskintvätt 60°C.

 Ingen klorblekning.

 Normal torktumling.

 Stryk med två punkters värme.

 Ingen kemtvätt

Linnebomull

Linne absorberar effektivt fukt och känns ändå torr. Den här egenskapen gör linne utmärkt för bad- och bastutextiler. Linnebomull är ett vackert, hållbart och miljövänligt material. Tygets komfort och mjukhet blir bara bättre ju mera du tvättar det. Handdukar av linnebomull tvättas med liknande färger och formas fuktiga. Materialet kan krympa i den första tvätten max 8 %. Vi rekommenderar att du tvättar produkten före användning. Följ skötselråden för handdukarna så håller de en lång tid.

 Maskintvätt 60°C.

 Ingen klorbklening.

 Försiktig torktumling.

 Stryk med tre punkters värme.

 Ingen kemtvätt.

Kammad bomull

Kammad bomull är ett högkvalitativt material av hållbar, långfibrig bomull. Namnet kammad bomull hänvisar till bearbetningsmetoden. Kammad bomull är en långfibrig bomull, som mekaniskt separeras från kortfibrig bomull. Vanlig bomull är kortfibrig och grov jämfört med kammad bomull, som har en slät yta, håller bättre. Därför kostar den lite mera än vanlig kortfibrig bomull. Tvätta produkterna med liknande färger i full maskin. Undvik sköljmedel för att bevara bästa absorberingsförmåga. Materialet kan krympa i den första tvätten max 8 %. Vi rekommenderar att du tvättar produkten före användning. Följ skötselråden så har du glädje av dina handdukar en lång tid.

 Maskintvätt 60°C.

 Ingen klorblekning.

 Försiktig torktumling.

 Stryk med tre punkters värme.

 Ingen kemtvätt.

Egyptisk kammad bomull

Äkta egyptisk bomull är, som namnet antyder, en bomullssort som växer i Egypten. Den här speciellt långfibriga bomullen används till exempel i de finaste sängkläderna. Bomullen odlas på Nilens fuktiga stränder och dess fibrer är dubbelt längre än i vanlig bomull. Därför kan bomullen spinnas till mycket tunt, fint, slitstarkt garn som ha ett fint lyster. Tvätta produkterna med liknande färger i full maskin. Undvik sköljmedel för att bevara bästa absorberingsförmåga. Materialet kan krympa i den första tvätten max 8 %. Vi rekommenderar att du tvättar produkten före användning. Följ skötselråden så har du glädje av dina handdukar en lång tid.

 Maskintvätt 60°C.

 Ingen klorblekning.

 Försiktig torktumling.

 Stryk med tre punkters värme.

 Normal kemtvätt.

Handdukarnas egenskaper

I badtextiler påverkas kvaliteten av tråden som används (t ex. enkel eller dubbel tråd av tunt eller tjockt garn), vävningens täthet och struktur, såväl som lugghöjd när det gäller frottéhanddukar. I princip är alla våra handdukar absorberande, men de känns lite olika. Olika material absorberar och torkar olika beroende på materialets tjocklek och vikt. Våra handdukar har olika egenskaper och med hjälp av dessa tabeller kan du välja produkter som passar dig bäst.

300-400g/m2

Våra handdukar som innehåller linne är lätta, hållbara och luftiga. Därför har de en utmärkt absorberingsförmåga och torkar snabbt. Även lätta frottéhanddukar av bomull har samma egenskaper som linnehanddukar.

400-500 g/m2

Våra bomullshanddukar lämpar sig för dagligt bruk och är hållbara. De torkar relativt snabbt och har utmärkt absorberingsförmåga. Därför ar de flesta av våra handdukar, också Mumin-handdukarna, av denna kvalitet.

600-700 g/m2

Våra handdukar av kammad bomull (är täta), tjocka och mjuka. De kräver en längre tid att torka men erbjuder användaren en lyxig upplevelse.