Skötselråd för sängkläder
Vad kan vara härligare än att krypa in mellan rena lakan?

Vi tillbringar en stor del av livet i sängen, så varför skulle vi inte unna oss sängkläder av bästa möjliga kvalitet? Vi på Finlayson tycker att det är viktigt, att du får njuta av hög kvalitet. Därför har vi ägnat extra mycket uppmärksamhet åt ett mångsidigt urval material, som känns olika.

Linne

Ekologiskt naturmaterial, som lämpar sig även för personer med känslig hud.

Bomull

Världens vanligaste och mest kända textilfiber, som tål både slitage och tvätt.

Bomullssatin

Mjukt material av hög kvalitet. En viss vävteknik gör ytan slät och ger den lyster.

Kammad bomull

En lyxig, silkeslen och mjuk bomullskvalitet, som vävs av tunt, kammat bomullsgarn.

Linne

Linne är ett vackert, hållbart och miljövänligt naturmaterial. Lyxigt linnetyg är tungt, slätt och faller tungt. Det skrynklas ganska lätt, men blir bara mjukare och bekvämare ju mera du tvättar det. Linnelakan luddar inte av sig utan ser ut som nya även efter flitigt användning, bara du har tvättat och vårdat dem på rätt sätt. Linne är inte allergiframkallande och absorberar fukt väl.

Som material stöter linne bort smuts och linne av tunnare fibrer ska tvättas skonsammare än linne av grövre garnkvalitet. Linnepåslakan, -örngott och -underlakan av hög kvalitet tvättas utåtvända i mycket vatten, med textilier av liknande färger. I första tvätten kan materialet krympa max 6 %. Vi rekommenderar att du tvättar produkten före användning. Följ skötselråden noga, så kan du njuta länge av dina linnelakan.

 Maskintvätt 60°C

 Klorblek inte

 Normal torktumling

 Stryk med tre punkters värme

 Normal kemtvätt

Bomull

Bomull är världens vanligaste och mest kända textilfiber. Vävning av bomull är enkelt, när de lika tjocka varp- och väfttrådarna vävs ihop en efter en. Tyget får en slät yta, men dess utseende varierar enligt kvaliteten på tråden och hur tätt trådarna är vävda. Ju längre och tunnare fibrerna är, desto dyrare är tyget. Långfibrig bomull tål slitage och luddar inte av sig.

Ett vanligt påslakan, örngott eller underlakan av bomull är lättskött och tål tvätt och torkning även vid höga temperaturer. Därför är bomull ett populärt material för lakan. Det leder heller inte statisk elektricitet, är slitstarkt, lättskött och andas bra. Bomullens kvalitet beror på materialets renhet, fibrernas längd och hur tyget är färgat. Bomullssängkläder tvättas utåtvända i mycket vatten, med textiler av liknande färger. Tvätta färgade produkter med tvättmedel som inte innehåller blekmedel. Tvätta mörka textiler separat första gången.

 Maskintvätt 60°C

 Klorblek inte

 Försiktig torktumling

 Stryk med tre punkters värme

 Ingen kemtvätt

Bomullssatin

Glansen i bomullssatinen uppnås genom en vävteknik, där tråden går först över fyra varptrådar, sedan under en, sedan över fyra, och så vidare. Tråden löper alltså mestadels på ytan av tyget utan att avbrytas av varptråden. Tygets yta blir vacker, glänsande och slät. Lystret och mjukheten håller länge, om du stryker eller manglar lakanen efter tvätt. Det får fibrerna på ytan att pressas tillbaka mot tyget. Satinbomull känns svalt mot huden, är flexibelt och lättskött. Bomullssatin lämpar sig väl för allergiker.

Sängkläder av satinbomull tvättas utåtvända i mycket vatten, med textiler av liknande färger. Tvätta färgade produkter med tvättmedel som inte innehåller blekmedel och mörka textiler alltid separat. Stryk eller mangla i synnerhet produkter av bomullssatin och percale för att få tillbaka deras vackra lyster. Följ alltid de skötselråd du fått, så håller dina textiler länge.

 Maskintvätt 60°C

 Ingen klorblekning

 Normal torktumling

 Stryk med tre punkters värme

 Normal kemtvätt

Kammad bomullspercale

Percale är gjord av finkammad bomull med tunna, långa fibrer som ger en skön och lyxig känsla. Som tygkvalitet är den mycket lättskött och hållbar. Percale har inte riktigt samma glans som satinprodukter, men ytan hålls vacker en mycket lång tid. Tygets yta har ett matt lyster och det känns svalt och mjukt mot huden. Percalelakan är lättskötta.

Tvätta med liknande färger. Använd tvättmedel som inte innehåller blekmedel för färgade produkter och tvätta alltid mörka textiler separat. Materialet kan krympa max 6 % i den första tvätten. Stryk eller mangla i synnerhet percaleprodukter för att få tillbaka deras vackra lyster. Vi rekommenderar att du tvättar produkten före användning.

 Maskintvätt 60°C

 Ingen klorbekning

 Försiktig torktumling

 Stryk med tre punkters värme

 Ingen kemtvätt

Trådtäthet (TC = Tread Count)

Trådtäthet (TC) anger det totala antalet väft- och varptrådar på en kvadrattum tyg. Ju högre antalet är, desto tätare är tyget vävt. Ju högre garnantalet i produkten är, desto starkare, tätare och mera lättstrykt är tyget. Med olika efterbehandlingar och tvättar kan man modifiera produktens känsla och utseende. TC-antalet är endast en av de faktorer som definierar tygets kvalitet och känsla.

TC 90-120

Tunt och lätt linnebomull. Trådtätheten är perfekt för kökstextiler som används ofta och ska torka snabbt.

TC 100-120

Lätt och luftig linnebomull. Materialet är hållbart och absorberar fukt bra, men torkar också snabbt. Lämpar sig därför mycket bra för sängkläder.

TC 120-170

Slitstark lärftbomull. Materialet lämpar sig väl för bland annat lakan, bordsdukar och kökstextilier.

TC 200-300

Lyxig, stark och mjuk bomullssatin och percale. Hög trådtäthet lämpar sig för sängkläder, som ska tåla slitage men ändå kännas mjuka och silkeslena mot huden.

Oeko-tex certifiering
I kemikalietestning litar vi på Oeko-Tex-certifiering. 98 % av våra textilprodukter är Oeko-Tex Standard 100-certifierade (2015). Certifieringen garanterar att alla delar av produkten (tyg, trådar, blixtlås, uppstoppning m.m.) uppfyller stränga kemikaliekrav (läs mer här). Oeko-Tex följer kontinuerligt sin samstämmighet med REACH-listan över oroväckande ämnen som används i textilindustrin. Dessutom omvärderar de sina testningskriterier årligen.